23 nov 2018

Brann

Branninstruks Elvesiden BRL

Branninstruks Elvesiden BRL

Vis ansvar ved å forebygge brann

Ved brann i hjemmet handler det om minutter og sekunder for å redde liv!

 

Som beboer i borettslaget er det viktig at du har trygg brannsikring i ditt eget hjem. Dette for å sikre deg som bor der, men også for alle naboene. 

 

Alle beboere anbefales å lese på: sikkerhverdag.no - Tema - Brann for å øke fokuset på brannsikkerhet i hverdagen.

 

Røykvarslere – Hjemmets viktigste livredder!

1. desember er røykvarslerens dag!

 

Det er viktig å sjekke at brannvarslerne fungerer jevnlig.  Alle oppfordres til å bytte batterier i disse 1 desember hvert år. Eier er ansvarlig for at det er montert minst en brannvarsler per boenhet. Det anbefales i tillegg at alle soverom og barnerom har en egen varsler. Brannvarsler i nærheten av komfyren, vaskemaskin og tørketrommel, samt i rom der det er mye elektrisk utstyr øker sikkerheten. Komfyrvakt anbefales, og ble påbudt i 2010 ved nytt elektrisk anlegg til kjøkken.

 

Fakta om brannvarslere og vedlikehold kan du finne på: brannvernforeningen.no

 

Huskeregel: Redde, varsle, slokke.

 

Varsle om brann

Varsle BRANNVESENET – RING: 110 deretter varsle naboer.

 

Redde

Vær spesielt oppmerksom på naboer som har behov for hjelp til å komme seg ut i tilfelle brann. Skulle du eller andre i boligen trenge bistand oppfordres det til at du/dere tar ansvar for å informere naboer slik at flest mulig er oppmerksom på dette i et nødstilfelle. Dette øker sjansen for at du/dere raskest mulig får nødvendig hjelp. Avtal med familien hva man gjør i tilfelle brann.

 

Alle trappeoppganger er rømningsveier i tilfelle brann, og derfor skal disse alltid være ryddige og åpne.

 

Vær oppmerksom på at røyk er svært giftig. I et røykfylt trapperom eller en røykfylt korridor er to-tre åndedrag tilstrekkelig til at man kan miste bevisstheten og bli røykforgiftet. I noen tilfeller, - dersom du vet at brannvesenet er på vei, kan det tryggeste være å gå på balkongen og vente på hjelp. Gi da tydelige signaler om at du er der og trenger hjelp.

 

Slokke brann

Slokk brannen hvis mulig. Dersom brannen er for stor eller den utvikler seg for raskt må du overlate jobben til brannvesenet slik at du unngår å bli røykforgiftet eller brannskadet.

 

Brannslukningsutstyr

Alle boenheter i borettslaget har egen brannslange i hjemmet. Hvis du i tillegg har brannslokningsapparat bør dette snus ca. hver 3dje måned for best vedlikehold.

Sørg for at alle i husstanden vet hvor apparatene er plassert og vet hvordan de skal brukes.